Leta i den här bloggen

söndag 10 januari 2016

Medelhavsinspirerade lammfärsbiffar med fetaost och färska kryddor

Lammfärs är en lyx att använda i matlagning


Ingredienser
400-500 g lammfärs
1 dl mjölk
1 ägg
1/2 gul lök
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1,5 tsk salt
1,5 krm svartpeppar
1 dl finhackad färsk timjan
200 g fintärnad fetaost
1 msk oregano

Ingredienser till sås
1 dl creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
3-4 msk tomatpuré (helst av italienskt märke, t.ex Mutti)
salt och peppar (helst örtsalt) efter behov

Tillagning
1) Blanda ägg, ströbröd, mjölk, olivolja, timjan, salt och peppar. Låt svälla.
2) Blanda ner rumstempererad lammfärs. Låt vila i kylskår en stund till den blir kall.
3) Rör ned fetaosten och forma färsen till avlånga biffar på en fuktad skärbräda.
4) Stek biffarna i olivolja och smör i en traktörpanna eller teflonpanna på medelvärme.
5) Använd gärna en temperaturnål och stek tills biffarna är knappt genomstekta och har en innertemperatur på ca 65 grader.

Förbered sås
6) Blanda creme fraiche, pressad vitlök och örtsalt och låt stå en stund.
7) Lägg ned såsingredienserna i en kastrull och vispa ned tomatpuré och grädde.
8) Koka på svag värme tills såsen har en tjock konsistens.

Sätt samman biffar och sås
9) Häll i den färdiga såsen i stekpannan med lammfärsbiffarna.
10) Låt puttra på svag värme i ca 10 min.
11) Provsmaka den ljuvliga såsen och tillför extra salt och peppar vid behov.

Serveras gärna med:
- Ugnsstekt klyftpotatis med olivolja, smör och flingsalt.
- Sparris, gratinerade tomater med timjan och riven parmesan.
- Smörstekta små champinjoner med rosmarinsalt passar även ypperligt till denna rätt.

Mat är kärlek




1 kommentar:

  1. Detta receptet känns lyxigt.
    Fint att du delar med dig. Kram ♥

    SvaraRadera